Alli

Alli is een geneesmiddel dat de werkzame stof orlistat bevat. Alli is verkrijgbaar in de vorm van turkooisblauwe capsules met een blauwe streep rond het midden (60 mg). Dit geneesmiddel is hetzelfde als het reeds in de Europese Unie (EU) goedgekeurde Xenical.

Wanneer wordt Alli voorgeschreven?
Alli wordt gebruikt om patiënten te helpen gewicht te verliezen. Alli wordt gebruikt in combinatie met een dieet voor de behandeling van volwassen patiënten met obesitas (zwaarlijvigheid) en een body mass index (BMI) groter dan of gelijk aan 30 kg per vierkante meter, of patiënten met overgewicht met een BMI groter dan of gelijk aan 28 kg/m² die risico lopen op ziekten als gevolg van hun overgewicht. Alli 60 mg wordt gebruikt voor de behandeling van volwassenen met een BMI groter dan of gelijk aan 28 kg/m2 in combinatie met een caloriearm dieet met weinig vet. Alli 60 mg is zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Hoe wordt Alli gebruikt?
Alli wordt als één capsule die driemaal daags direct vóór, tijdens of binnen een uur ná elke maaltijd met water moet worden ingenomen. Als een maaltijd wordt overgeslagen of als een maaltijd zonder vet wordt gebruikt dient Alli niet te worden ingenomen. De patiënt hoort daarnaast een dieet te volgen waarin ongeveer 30% van de calorieën afkomstig is van vetten; het aanbevolen dieet moet rijk aan fruit en groenten zijn. Het dieetvoedsel dient verdeeld te worden over drie maaltijden per dag. Patiënten die Alli 60 mg gebruiken moeten voor aanvang van de behandeling met een dieet en met lichaamsbeweging beginnen. Indien patiënten die Alli 60 mg gebruiken na twaalf weken niet zijn afgevallen dan moeten ze hun dokter of apotheker raadplegen. Misschien moet de behandeling worden gestaakt.

Hoe werkt Alli?
De werkzame stof van Alli, orlistat, is een middel tegen zwaarlijvigheid, dat geen invloed heeft op de eetlust. Orlistat blokkeert enzymen die vet verteren (lipasen) in de maag en darm. Wanneer deze enzymen geblokkeerd worden, kunnen zij bepaalde vetten in de voeding niet verteren; hierdoor kan ongeveer een kwart van het ingenomen vet onverteerd de darm passeren. Het lichaam kan deze voedingsvetten niet gebruiken als energiebron of omvormen tot vetweefsel. Dit draagt bij tot gewichtsverlies.

Hoe is Alli onderzocht?
De werking van Alli werd eerst in proefmodellen getest voordat deze bij mensen werd onderzocht. Alli is onderzocht in zeven grote studies waaraan meer dan 3 000 patiënten deelnamen met overgewicht of obesitas met een BMI van ten minste 28 kg/m2. Deze studies duurden een tot twee jaar en hierin werden drie verschillende doseringen Alli (30 en 60) vergeleken met placebo (een schijnbehandeling), in combinatie met een dieet. Patiënten noch artsen wisten tot aan het einde van de studie welke behandeling aan welke patiënt werd toegediend. In een aanvullende langere studie met meer dan 3 000 zwaarlijvige patiënten werd de werkzaamheid van Alli vergeleken met placebo, in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging, gedurende een periode van vier jaar. In de achtste grote studie werd Alli 60 mg vergeleken met placebo onder 391 patiënten met overgewicht met een BMI tussen de 25 en 28 kg/m2. De studie duurde vier maanden. In alle studies was de voornaamste maatstaf voor de werkzaamheid de verandering in gewicht.